Polkagrisen – Grännas stolthet! polkagris.com

Polkagrisen – Grännas stolthet! Den är lika god som den är snygg. En äkta polkagris bakas alltid med socker, vatten, ättika och pepparmyntsolja. Polkagrisens uppfinnare heter Amalia Eriksson och föddes år 1824. Hon växte upp i Jönköping och flyttade sedan till Gränna. Tidigt i livet blev hon änka, bara 34 år gammal stod hon ensam med barn som skulle försörjas. För att göra det ansökte hon 1859 om tillstånd att öppna ett bageri i Gränna som bland annat skulle baka polkagrisar.

Polkagrisen blev snabbt populär och när turismen tog fart började man sälja allt mer. Idag är polkagrisen känd i hela Sverige och säljs i Gränna av olika bagare. Att bli polkagrisbagare kräver många års träning. På bilden ser du en äkta polkagris från Gränna, i den traditionella färgen röd och vit. Det var först på 1970-talet som man började baka med andra färger och smaker. Men den äkta polkagrisen är alltid rödvit med en frisk smak av pepparmyntsolja.

Foto: Martin Millers, polkagris.com

 

Grenna Polkagriskokeri logga

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s